Med boken Det Goda Hemmet vill Max och William få fler att odla upp sina gräsmattor
Det Goda Hemmet beskriver vägar mot hållbarhet för dem som bor i villor och småhus – en boendeform som omfattar nästan hälften av Sveriges befolkning. Boken ger praktiska steg för design och anläggning som gör det möjligt att öka självförsörjningen av både mat och energi, även på begränsad yta. Med tydliga instruktioner bryter den ned självhushållarens viktigaste verktyg: designen.

Boken innehåller:
- Odlingsplanering för köksträdgårdens basgrödor, inklusive planteringsscheman och skördeberäkningar.
- Anläggningsstrategier för köksträdgårdar och matskogar.
- Ympning, beskärning, spaljering och förökning av frukt och bär.
- Hushållning och utfodring av höns, getter, kaniner och bin.
- Konserveringstekniker och basrecept för frukt, mejeri, grönsaker och kött.
- Strategier för vatteninsamling och energieffektivisering.
- Samarbetsstrategier för grannskap och allmänningar.
- Ledstjärnor för design samt verktyg för platsanalys.
- Inspirerande designförslag.
Bröderna Max och William Whitman är experter på hållbar odling och självförsörjning. Max är doktor i naturresursförvaltning, och William är agronom och permakulturdesigner. De driver föreningen Ultuna Permakultur, som utforskar metoder för ökad självförsörjning i städer. Genom forskning, studiebesök och praktiska projekt har de förfinat konsten att designa hållbara hem – kunskap de nu samlat i denna bok.




Spektra står för bokens grafiska formgivning. Per Kristiansen har fotograferat (och har tillsammans med Max och William satt upp en permakulturodling i sin trädgård). Therese Nilsson har illustrerat.
Det Goda Hemmet ges ut av Dokument Press och beräknas vara ute i handeln under april 2025.