Träd, Gräs och Stenar

Ett 368 sidor långt praktverk som för första gången samlar ett av Sveriges äldsta rockbands fascinerande historia – ända från starten 1967 till idag.

Bokens intervjuer och all research och samlande är gjorda av Mats Eriksson Dunér, Jonas Ståhl, Håkan Agnsäter, Jakob Sjöholm och utgiven av bokförlaget Dokument Press.

New York Times utsåg boken till en av årets bästa konstböcker 2023.

Boken tilldelades utmärkelsen Svensk Bokkonst 2022.

Vår leverans

  • Art direction
  • Grafisk produktionsledning
Vår leverans

Med start i gruppen Pärson Sound får läsaren ta del av berättelsen om en musikgrupp i långsam men ständig förändring, likt bandets repetitiva musik. Via International Harvester, Harvester, Träd, Gräs och Stenar till T.Gås och Träden får vi höra en rad röster berätta om en grupp musiker förankrade i 1960-talets rörliga konst- och musikliv. Med influenser från jazz, avantgarde-musik, konst och teater, alternativ odling och svensk folkmusik har bandet skapat ett unikt sound och varit föregångare i både gröna vågen och  ”spela själv”-rörelsen. 

”Vad kunde vara mer provocerande än att spela samma melodi om och om igen? Som att inte jobba över? Bo i kollektiv? Flytta ut på landet?, skriver Peter Mosskin om bandet. 

Musiker har kommit och gått,. Idag är flera av medlemmarna födda efter att gruppen först bildades. Ändå förvaltas bandets långsamma, meditativa sound vidare, generation efter generation, och fortsätter fängsla musiklyssnare över hela världen. Ett rikt bildmaterial; fotografier, tidningsklipp, affischer, flygblad, skivomslag och målningar, ger med texten en inblick i över femtio år av svensk musik- och kulturhistoria.