Svea United

Philip O’Connor och Haidar Hajdari är journalister med ett förflutet i fotbollslaget Kista Galaxy. De har tidigare skrivit reportage tillsammans om allt från Champions League till flyktingkrisen. Böckerna om Svea United riktar sig till ungdomar och handlar om fotboll, utanförskap, vänskap och moraliska dilemman.

Kund: Bonnier Carlsen
Uppdrag: Bokomslag, titeltypografering, logo för Svea United.

När allt står på Spel

Efter ett mål på straff i sin allsvenska debut för Svea United ligger världen för 17-årige Malik Mannehs fötter, men utanför planen är livet inte lika lätt. Med en sjuk mamma, ett berg av räkningar och utan ett riktigt A-lagskontrakt behöver talangen snabbt få tag på pengar för att de inte ska bli vräkta.

När Abbe, som de tidigare bodde granne med, dyker upp och erbjuder tusentals kronor för att Malik ska missa en straff i en viktig match är lösningen i sikte. Men är han beredd att riskera sin lovande karriär? Kan han ta emot en muta för att fixa en match? Finns det ingen annan utväg? Vad ska Malik göra när allt står på spel?

Utan offer, ingen seger

Niko från Rosengård är en skicklig fotbollsspelare. När det uppstår ett akut problem i laget Svea United blir han lovad guld och gröna skogar för att skriva kontrakt. Men när han väl landar i storstaden inser han att en annan spelare har blivit lovad samma sak. De ska nu fajtas om samma position i truppen. Den andre spelaren är dessutom äldre och mer erfaren och börjar direkt mobba Niko i ett försök att få honom att ge upp.

Niko får nytt hopp när han träffar Malik. Kanske kommer han att lyckas hitta tillbaks till självförtroendet? Men frågan är vem den där tjejen som försöker hjälpa honom hitta rätt i klubben egentligen är, och om hon verkligen vill det bästa för honom? Som vanligt blir inte allting som man tänkt i fotbollsvärlden…

Philip O’Connor och Haidar Hajdari. Foto: Stefan Tell.