Dokument Press
Det goda hemmet
Det goda hemmet visar hur villa- och småhusägare, nästan hälften av Sveriges befolkning, kan ta steg mot ett mer hållbart liv. Med tydliga exempel och praktiska lösningar blir det möjligt att drastiskt öka självförsörjningen på mat och energi, även på liten yta. Boken gör självhushållning enkelt och konkret, samtidigt som den vill inspirera till en bredare rörelse för att förändra hur vi lever och konsumerar.
Kund | Dokument Press |
Period | 2024–2025 |
Tjänster | Art Direction Layout |
Författare | Max och William Withman |
Fotograf | Per Kristiansen |
Illustratör | Therese Nilsson |


Om boken
Det goda hemmet målar upp en bild av en vardag där livet är enklare, friare och mer hållbart. Här bland höns, getter och grönsaker ryms inte bara praktiska lösningar utan också en filosofi för framtiden. Idén bygger både på svensk tradition och på nya tankar om hur vi människor kan leva i bättre samklang med naturen. Namnet anspelar på den gamla egnahemsrörelsen och på drömmen om det goda livet. Genom boken vill vi visa hur gammal kunskap och modern forskning kan mötas och inspirera oss att skapa hem som värnar både vår frihet, naturens balans och en hållbar framtid.


Boken är uppdelad i tre delar. Först får du en bakgrund till rörelsen och varför den är aktuell idag. Därefter följer den största delen – en praktisk handbok som steg för steg visar hur du kan bli mer självförsörjande på en liten yta. Här hittar du inspiration och tydliga instruktioner för allt från köksträdgårdar, fruktspaljéer och matskogar till höns, getter, kaniner, biodling och vatteninsamling. Avslutningsvis blickar boken framåt och skissar på hur det goda hemmet kan bidra till ett mer hållbart samhälle.
Detta är en bok för dig som vill leva närmare jorden, odla din frihet och vara en del av en rörelse som förändrar hur vi lever och konsumerar. Kort sagt, en bok för alla med jord under naglarna och framtidstro i hjärtat.







Om författarna
Bröderna Max och William Whitman är uppväxta i Stockholm och Hälsingland där deras intresse för odling och natur började redan i tonåren. Max Whitman är doktor i naturresursförvaltning, William Whitman är agronom och permakulturdesigner.
Tillsammans driver de ideellt föreningen Ultuna Permakultur, som grundades hösten 2019. Deras mål är att konkretisering av hållbara och regenerativa praktiker i urbana miljöer genom “ätbara landskap“ och matparker som bygger på permakulturens designprinciper. De föreläser gärna om odling, permakultur och design av trädgårdar.
På SLU-området i Uppsala har de omvandlat en tidigare “biologisk öken” – en trevlig men biologiskt värdefattig gräsmatta – till en blomstrande matpark.
