Lewerentz Divine Darkness

En film om arkitekten Sigurd Lewerentz

Ett kulturhistoriskt porträtt av den omtalade och mytomspunna arkitekten Sigurd Lewerentz, som sällan lät sig fångas på bild. Filmen är gjord av Sven Blume och Spektra har gjort grafisk design.

KundSven Blume
William Johansson, Laika Film & Television
Period2024
TjänsterMotion Graphics
Affischer

Lewerentz Divine Darkness

Sigurd Lewerentz (1885-1975) var en av Sveriges mest framstående arkitekter och internationellt erkänd som en av de stora mästarna. Hans byggnader och gåtfulla personlighet är omslutna av mystik.

I en jordkällare i Lund finns en dold skatt: filmrullar och ljudband som arkitekten Bernt Nyberg spelade in med Lewerentz under hans sista år. Med hjälp av aldrig tidigare visade filmer och intervjuer reser vi genom Lewerentz värld och tillsammans med experter från hela världen tecknas en bild av denna gigant inom nordisk arkitektur. Klassicism och modernism möts och bildar en poetisk brutalitet som lever kvar i hans byggnader så som S:t Petri kyrka i Klippan, Uppståndelsekapellet, Skogskyrkogården i Stockholm liksom Malmö Opera.

Typsnittet som använts till filmtexterna heter Funkis och är designat av Letters From Sweden, inspirerat av det typsnitt Lewerentz skapade inför Stockholmsutställningen 1930.